Ny i klubben

Om du nyss blivit medlem hos oss är det kanske en hel del saker du undrar över, på den här sidan försöker vi samla allt du behöver veta.

Träningar

För de flesta är träningarna kanske den huvudsakliga anledningen att vara med i klubben, och lite beroende på ålder och fokus finns det olika träningar som passar.

Barn och ungdomar tränar i första hand på våra ledarledda träningar på torsdagar, på tisdagar är alla medlemmar som kan träna på egen hand, såväl barn som vuxna, välkomna.

För yngre nybörjare behövs i början en vuxen med under hela träningen – kontakta oss i förväg om det inte går att lösa, så försöker vi så klart hjälpa till. Efter hand som barnen blir mer vana orienterare är det istället en fördel om de får springa själva i skogen under ledares uppsikt.

Läs mer om våra träningar.

Tävlingar

Tävling kan låta nervöst eller komplicerat, men är orienterares sätt att umgås och åtminstone för nybörjare inte krångligare än en extra bra träning. De flesta tävlar inte för att vinna utan hittar sin egen utmaning gentemot banan. Om du är ny inom orientering så se till att häng med på tävlingarna.

Många tävlingar tillåter direktanmälan på plats (även om det varit lite annorlunda under pandemin), men anmäl er helst till tävling i förväg. Detta gör man i Eventor, som används för i princip alla orienteringstävlingar i Sverige. Alla medlemmar får en inloggning i Eventor i samband med att ni blir medlemmar.

I Eventor hittar ni all information som behövs, främst ett så kallat PM som bland annat berättar var arenan, samlingsplatsen, för tävlingen ligger och vägvisning dit.

Väl på arenan, leta upp Tolered-Utbys klubbflagg, sitt en stund före och efter ni har sprungit och säg hej till alla som kommer.

Klasser

En tävling har olika banor med olika svårighetsgrader. Man kan välja att antingen springa en öppen bana, där man själv väljer svårighetsgrad helt fritt, eller tävlingsklass, där svårigheten bestäms utifrån den tävlandes ålder. Om du är osäker på vad som passar, prata med en ledare innan tävlingen så hjälper vi er med vad som är lagom.

Stämpling av kontroller

Nu för tiden (och sen ganska länge) används elektronisk stämpling i orientering, stiftklämmor som en del vuxna kanske minns sen sin skoltid används i princip aldrig. Det elektroniska systemet heter SportIdent eller SI, och för att använda det behöver varje tävlande en egen SI-bricka (eller “pinne” som man ofta säger). Om man inte har en egen pinne kan man låna av klubben om man pratar med ledare i förväg. Det går även oftast att hyra SI-bricka på tävlingarna. När man blivit lite varm i kläderna är det dags att beställa en egen pinne.

Stafetter

Vissa tävlingar sker i form av stafett, där alltså flera tävlar i samma lag. En stafett är normalt uppdelad i ett antal sträckor som springs efter varandra. För yngre är det ofta möjligt att ha flera löpare på en av sträckorna – en sådan sträcka är ofta bra de första gångerna man tävlar i stafett, eftersom man då blir fler som delar på ansvaret och kan hjälpas åt om det passar.

Klubbkläder

På tävlingar är det kul om man springer i klubbkläder – det ökar chanserna att bli hejad på under upploppet och ger sammanhållning.

Vi ordnar normalt klädinköp två gånger under året (vår/höst), så höll utkik i våra nyhetsbrev eller här på sidan och beställ när det är dags.

Vi har även ett mindre lager med de vanligaste kläderna i stugan.

Funktionär

Tolereds AIK är en ideell förening, och verksamheten drivs genom att klubben anordnar tävlingar och andra arrangemang. För att kunna göra detta krävs att våra medlemmar ställer upp som funktionärer. Vi söker funktionärer i god tid via månads- och veckobreven, se till att anmäla dig. Det finns uppgifter för alla kompetenser, så det finns något att göra för alla. Ju fler vi är, desto lättare blir det.

Efter torsdagsträningarna ordnar vi fika för barn och ungdomar. Föräldrar med barn och ungdomar i klubben behöver även någon gång per termin ansvara för fikat: det handlar om att köpa det som serveras och ställa fram, samt städa i stugan efteråt. Se mer på Jour i stugan, aktuellt schema hittar du på Jourlista i stugan.

Stugfixardagar

Några gånger per år samlar vi ihop saker att göra i klubbstugan: grovstädning, underhåll och annat som behövs för att hålla fint. För att vi skall ha en trevlig stuga krävs så klart att alla ställer upp åtminstone någon gång per år!

Ledare

Vi behöver alltid fler ledare. Man behöver inte vara en erfaren orienterare för att hjälpa till som ledare, så tveka inte att prata med oss om du vill hänga med oss under träningarna och ta hand om våra barn och ungdomar!