Börja orientera

Orientering är både en sport och en motionsform som passar hela familjen. Det är aldrig för sent att börja. Många som börjar i 40–50-årsåldern undrar varför de inte börjat tidigare. Ska man nå landslagsnivå bör man ha börjat i 15–16-årsåldern, men som motionsform blir det som sagt aldrig för sent att börja.

Orientering är den perfekta familjesporten. Det finns banor och utmaningar för alla nivåer. Även om alla springer var sin bana har man upplevelsen från karta och terräng gemensamt. Dessutom får familjen all tid runt om tillsammans.

För dig som funderar på att börja eller precis börjat i klubben finns mer information under Ny i klubben.

Klubbverksamhet

Nybörjarkurs för barn och ungdomar

Tolereds AIK arrangerar nybörjarkurser varje vår. För 7–12-åringar som inte har orienterat tidigare är en nybörjarkurs bästa sättet att börja. Kursen är på fem tillfällen och öppen från det år man fyller 7 år.

Vårens kurs 2024 startar 21/3 och pågår under 5 torsdagar (med uppehåll för skärtorsdagen 29/3 samt påsklov 7/4), samt en ungdomstävling (datum kommer).

På hösten kör vi också två gratis prova-på-tillfällen för att få känna på orientering.

Läs mer och anmäl

Nybörjare 13–16 år

För de som är 13–16 år och vill börja orientera så försöker vi anpassa till en individuell lösning för att komma i gång så fort som möjligt. Ibland kan det vara att hänga på nybörjarkursen, ibland att börja direkt i de vanliga grupperna. Om man kommer in som 15–16-åring är det bra att tycka om löpning för att gå till de vanliga grupperna. Annars kan det vara bättre att hänga på en nybörjarkurs för vuxna och fortsätta med klubbträningar.

Anmäl dig till kursen för barn och ungdomar så hjälper vi dig till rätt ställe. Om du vill dela med dig av din bakgrund och/eller målsättning så skriv en kommentar.

Läs mer och anmäl

Nybörjarkurs för vuxna

Tolereds AIK arrangerar kurser för vuxna för att komma i gång med grunderna. Kursen är tänk både för föräldrar vars barn orienterar och andra vuxna. Vi försöker hålla kursen varje vår.

Läs mer och anmäl

För dig som har orienterat tidigare

Om du har orienterat tillsammans med en orienteringsklubb tidigare så kan du ofta gå direkt in i vanliga verksamheten. Om du har några frågor så kontakta oss, annars är det bara att bli medlem.

Bli medlem

Börja på egen hand

Om man vill ha orientering som motionsform går det utmärkt att börja orientera på egen hand utan att behöva vara med i en orienteringsklubb. Svenska Orienteringsförbundet har skapat webbplatsen https://orientering.se med temat ORIENTERING – MER ÄN BARA LÖPNING. Det är ett utmärkt ställe att börja. Ge dig sedan ut på något av:

Motionsorientering

Tolereds AIK arrangerar motionsorientering på alla måndagskvällar i maj och augusti. Det är tillfällen som är öppna för alla. Vi har instruktörer på plats som hjälper dig i gång och att komma ut på en egen bana. Vi utgår oftast från klubbstugan i Tuve, men dubbelkolla innan vilken samlingsplats som gäller. Det brukar erbjudas 4 olika banor av varierande svårighetsgrad och längd: Lätt 2,5 km, Medelsvår 3 km, Svår 3 km, Svår 5 km. Det finns något som passar de flesta mellan 8-100 år. De går även bra att springa flera stycken i grupp om man är osäker. Efteråt så finns det möjlighet njuta av en fika och diskutera sina vägval.

Motionsorientering Göteborg 

Vår trogna motionsorienterare Kjell som kommer nästan varje måndag.
Bild från ett motionsorienteringstillfälle under 2021

Naturpass

Under maj till september hänger kontroller ute på flera av våra kartor på Hisingen. Man köper en karta och kan leta upp kontrollerna precis när man vill. Ett perfekt sätt att motivera sig att komma ut. Man antecknar kontrollkoden som finns på kontrollen och i slutet på säsongen skickar man in sina koder för att vara med i utlottning av priser.

Vad är Naturpasset? – Svenska Orienteringsförbundet

Läs gärna mer om Naturpasset på vår sida om Naturpasset.

Kontrollutsättning inför Tolereds Vårtävling 2022

HittaUt

HittaUt i Göteborg brukar täcka in södra delen av Hisingen. Det arrangeras inte av Tolereds AIK, men är ändå ett väldigt trevligt sätt att komma ut och hitta ”checkpoints”. Kartor finns att hämta på många av biblioteken. De besöka checkpointsen registreras sedan i en app i telefonen.

Länk till HittaUt Göteborg

Öppna banor på orienteringstävlingar

På nästan alla orienteringstävlingar går det att direktanmäla sig öppna banor. Om man inte är medlem i en orienteringsklubb så anger man bara ”klubblös” och betalar på plats (ofta med Swish). Tolereds AIK arrangerar en till två orienteringstävlingar på Hisingen varje år (det förekommer också att andra orienteringsklubbar har arrangemang på Hisingen)

All information finns i Eventor (filtrera på Göteborg): https://eventor.orientering.se/Events